Korte biografie

Drs. Maarten van der Duin (IJmuiden, 1967) is regisseur en scenario­schrijver voor film en televisie in Nederland, Duitsland en Rusland. Na afronding van zijn studie Slavistiek-Ruslandkunde in Leiden, volgde hij acteer- en regie­opleidingen in Polen en Rus­land. Maarten regisseerde theater­voor­stel­lingen in Moskou, Noginsk en Jakoetsk en organiseerde in 1998 een festival van Russische klassiekers in het Londense King's Head Theatre. Daarnaast liep hij stage bij de English National Opera en De Nederlandse Opera.

Terug in Nederland maakte hij vervolgens de overstap naar televisie en werkte zeven seizoenen mee aan de dramaserie Westenwind (RTL4) als scenario­schrijver, assistant producer en eindredacteur. Na scripts voor de zieken­huisserie Trauma 24/7 (NET5) was hij bij alle seizoenen van Rozengeur & Wodka Lime (RTL4) betrokken als eindredacteur of hoofd­schrijver. De laatste reeks voor Talpa TV werd door hem geproduceerd als creative producer.

In april 2007 vertrok Maarten bij de afdeling drama van Endemol Nederland en werkte sindsdien als freelance-schrijver aan dramaseries als Spoorloos Verdwenen (AVRO), Flikken Maastricht (TROS), Moordvrouw (RTL4) en jeugd­programma's als Het Klokhuis, De slavernij junior (NPS/NTR) en Sportlets (Nickelodeon) dat in 2007 werd genomineerd voor een MIPJunior Licensing Challenge.

Zijn korte film Salto Mortale werd geselecteerd voor Kort! 2008 (NPS & Nederlands filmfonds) en vertoond op vele festivals. De jeugd­documentaire 13 in de oorlog, die hij schreef voor de NTR, werd in binnen en buitenland bekroond met vele awards en nominaties, waaronder een International Emmy, de Prix Jeu­nesse en een Beeld & Geluid Award. Ook de bijbe­horende inter­netgame die hij bedacht en in samenwerking met IJsfontein ontwikkelde, werd meermaals bekroond.

De afgelopen vijf jaar heeft Maarten als script doctor en scenarist voor Looks Film & TV (Berlijn) twee achtdelige televisie­series ontwikkeld en geschreven over de Eerste Wereld­oorlog: Kleine handen in een Grote Oorlog en 14 Tagebücher des Ersten Weltkriegs (NTR, ARD, WDR, SWR, ORF, NDR, ARTE, BBC, Discovery etc. etc.) - dat werd uitgezonden in 28 landen en onder andere een nominatie kreeg voor de Deutsche Fernsehpreis. Verder schreef hij in het Duits de scenario's voor de documentaires Vader, Moeder, Hitler (SWR), Mielke, Meester van de Angst en Generation of Change (deel II) (beide ARTE, MDR). Deze laatste twee documentaires werden door hem mede geregisseerd. In het Russisch schreef hij de treatments voor de 24-delige televisieserie De Bezetenen (AVK Productions, Moskou) en ontwikkelt hij op dit moment de speelfilm De geur van Ceylon (Kino Kult, Moskou).

Naast het schrijven van scenario's werkte Maarten sinds 2010 ook als dramaturg voor RTL4 en begeleidde het schrijfproces van De slavernij (NTR), Het verleden van Utrecht (RTV Utrecht) en de nieuwe reeks Kleine Hände im Zweiten Weltkrieg (SWR, BBC/MG Alba) e.a. Bovendien geeft Maarten masterclasses over scenarioschrijven en drama analyse, en wordt vaak gevraagd als analist en consultant voor programma's als het Achtuurjournaal, Met het oog op morgen, het Radio 1 Journaal (NOS), Andere Tijden (NTR) e.a.

© Maarten van der Duin | wildwords, 2011-2021