Joods of niet-joods, wat maakt dat nou uit?!
13 in de oorlog | Aflevering 6


2010

Deze zesde aflevering begint met het kleurrijke joodse leven van voor de oorlog en toont de stapsgewijze opmaat tot de jodenvervolging tijdens de bezetting. Door nagenoeg alle ambtenaren wordt de ariƫrverklaring ingevuld, maar daarmee staan wel meteen de joodse medewerkers geregistreerd. Tegelijkertijd worden de joden in Duitse propagandafilms zwartgemaakt en krijgen zij de schuld van alle ellende in de wereld. Ze moeten gele sterren dragen en krijgen een grote J in hun persoonsbewijs gestempeld, zodat zij altijd herkenbaar zijn. Tenslotte mogen de joden alleen nog in de Amsterdamse Jodenwijk wonen, die prompt Hollywood wordt genoemd, vanwege de vele sterren. De joodse Kaat (12 jaar, Amsterdam) wordt niet meer toegelaten tot het zwembad of de bioscoop, maar wat zij nog erger vindt: ze mag niet meer bij haar vriendin Gerda op bezoek.


En als wij worden opgeroepen... wat dan?
Aflevering 6 Video


Videofragment uit aflevering 6 van 13 in de oorlog. De familie van Gennep maakt zich grote zorgen over de toekomst, nu alle Joodse gezinnen worden opgeroepen om te gaan werken in het Oosten.

Wanneer komen ze ons nou halen?!
Scene 29-30


Tekstfragment uit aflevering 6 scene 29 en 30 van 13 in de oorlog. Midden in de nacht wordt de familie Van Gennep overvallen door een Duitse razzia. Ze maken zich gereed om te worden gedeporteerd naar het Oosten.

Jullie Joden denken dat je alles kunt kopen.
Scene 39


Tekstfragment uit aflevering 6 scene 39 van 13 in de oorlog. Om te ontkomen aan deportatie wil Kaat met haar zus en ouders onderduiken in het huis van haar beste vriendin. Maar door de angst voor repressailles is medemenselijkheid allang niet meer vanzelfsprekend.

Details

Scenario

Maarten van der Duin

Regie

Hein Hoffmann
Vincent Schuurman

Presentatie

Lisa Wade

Cast

Noa van Loon
Selma Avkapan
Hugo Haenen
Marleen Stoltz
Lotte van der Hoek
Mike Reus

Eindredactie

Loes Wormmeester

Omroep

NPS

Periode

2010

Lengte

24:00

Agenda

10 maart 2013 | 18:20

Nederland 3 (NTR)

3 april 2011

Nederland 3 (NTR)

29 november 2009

Nederland 3 (NTR)

Download

© Maarten van der Duin | wildwords, 2011-2021