13 in de oorlog | Aflevering 8


2010

Deze achtste aflevering begint in Westerbork, het doorgangskamp waar de Nederlandse joden worden samengebracht, voordat ze worden afgevoerd naar de vernietigingskampen in Polen. Om geen argwaan te wekken wordt door de Duitse commandant alles gedaan om Westerbork op een gewone stad te laten lijken. Kinderen gaan naar school. Volwassenen moeten werken. Er is een ziekenboeg, een naaiatelier en zelfs een theater waar de beste Joodse artiesten optreden. Zoals de vader van Roos (13 jaar, Amsterdam) die tijdens een optreden voor de commandant zijn uiterste best doet in de hoop te mogen blijven. Want niemand wil naar het onbekende oosten, van waar nog nooit iemand is teruggekeerd. Maar tevergeefs. Op de avond voor vertrek worden ook de namen van Roos en haar ouders genoemd. De volgende ochtend nemen zij afscheid en bereiken over de Boulevard de Misère de gereedstaande trein.


Er is nog niemand teruggekomen om dat te vertellen
Video


Videofragment uit aflevering 8 van 13 in de oorlog. De vader van Roos moet de kamp commandant van Westerbork gunstig stemmen met zijn pianospel, anders zal hij worden gedeporteerd.

We blijven tenminste bij elkaar
Scene 15-16


Tekstfragment uit aflevering 8 scene 15 en 16 van 13 in de oorlog. Roos is met haar ouders opgepakt door de Duitsers en vastgezet in doorgangskamp Westerbork. Iedere maandag-avond worden de personen opgesomd, die de volgende dag naar de vernietigingskampen zullen worden afgevoerd.

Door de hele wagon golft een verontrustend gefluister: AUSCHWITZ, AUSCHWITZ, AUSCHWITZ.
Scene 32


Tekstfragment uit aflevering 8 scene 32 van 13 in de oorlog. Na een afschuwelijke treinreis van vele dagen komen de Joden uitgeput aan op de eindbestemming: Auschwitz. Roos en haar ouders zoeken bescherming bij elkaar.

Details

Scenario

Maarten van der Duin

Regie

Hein Hoffmann
Vincent Schuurman

Presentatie

Lisa Wade

Cast

Selma Avkapan
Hugo Haenen
Marleen Stoltz
Ronald de Bruin
René Groothof
Jasper van Overbruggen

Eindredactie

Loes Wormmeester

Omroep

NPS

Periode

2010

Lengte

24:00

Agenda

24 maart 2013 | 18:20

Nederland 3 (NTR)

17 april 2011

Nederland 3 (NTR)

17 mei 2010

Familie 24

13 december 2009

Nederland 3 (NTR)

Download

© Maarten van der Duin | wildwords, 2011-2022