Vater, Mutter, Hitler


2015

Duitse film van 90 minuten over de invloed van Adolf Hitler op het leven van een viertal uiteenlopende hoofdpersonen die hun diepste gedachten aan een dagboek hebben toevertrouwd. Een misdadiger van de SS, een Joodse oorlogsheld, een mensenredder en een arbeidersvrouw beschrijven sleutel­gebeurtenis­sen die in drama­tische scènes worden nagespeeld. Hun kinderen of klein­kinderen vertellen in aangrijpende inter­views hoe het verleden op hun jeugd en verdere leven heeft doorgewerkt.


Diese Dokumentation zu schauen ist keine Empfehlung - es ist ein Auftrag

Julia Frick

Unsere Ehe ist keine Ehe, sondern ein Rassenverrat!
Scene 63


Tekstfragment uit scene 63 van het docudrama Vater, Mutter, Hitler, waarin de Jood Fredy Solmitz overweegt zijn gezin in Hamburg te redden door zich van zijn vrouw Luise te laten scheiden.

Ich glaube jetzt mehr und mehr an Adolf Hitler
Scene 40


Tekstfragment uit scene 40 van het docudrama Vater, Mutter, Hitler, waarin Ida Timmer en haar vriendin Frieda Niemeyer gluren naar Hitlerjongens die in de vrije natuur een tentenkamp opzetten.

Vater, Mutter, Hitler


Videofragment van het docudrama Vater, Mutter, Hitler. Dochter Gisela mag alleen bij de Bund Deutscher Mädel, als haar ouders een Ariërverklaring ondertekenen, maar haar vader Fredy is Joods volgens de nieuwe rassenwetten, ook al is hij het daar zelf niet mee eens.

Hitler ist der größte Staatsmann der deutschen Geschichte!
Vater, Mutter, Hitler


Videofragment van het docudrama Vater, Mutter, Hitler. Nadat het Duitse leger Frankrijk heeft verslagen, denkt Ida Timmer dat de oorlog voorbij is en haar vriend Franz voortaan bij haar blijft.

Für die sind wir schon tot und begraben!
Vater, Mutter, Hitler


Videofragment van het docudrama Vater, Mutter, Hitler. Nadat het Joodse gezin Solmitz het zoveelste bombardement op Hamburg heeft overleefd, zitten ze opgesloten in hun kelder en hopen dat anderen hen zullen komen redden.

Das Ergebnis ist eine ungewöhnliche Doku, spannend, erkenntnisreich und vielschichtig.

Alina Schwermer

(Stern)

Kein Spielfilm könnte besser, packender, eindringlicher sein

Julia Frick

Details

Scenario

Maarten van der Duin

Regie

Tom Ockers

Cast

Michael Steinocher
Bernhard Conrad
Christina Kühnreich
Kai Maertens
Sinja Dieks

Producer

Thomas Schuhbauer

Producent

ECO Media TV-Productie

Omroep

SWR
NDR

Periode

2015

Lengte

90:00

Agenda

18 januari 2016

ARD

© Maarten van der Duin | wildwords, 2011-2022