CV

2017

Schrijver & regisseur (in het Engels) van La Zingaretta naar de gelijknamige opera (Leonardo Leo) in Cardiff (Wales) en festivals in Leytonstone, Buxton en Frome.

Twee lezingen over drama in games en documentaires op 5 december in de Dostojewski-bibliotheek in Moskou en op 28 november aan vierde­jaars­studenten van de Russische staats­universiteit voor cinema (VGIK).

2016

Schrijver & regisseur (in het Engels) van The Servant Wife naar de opera La Serva Padrona (Giovanni Battista Pergolesi) in Cardiff (Wales) en Leytonstone (London).

Vier masterclasses over scenarioschrijven tussen 16 en 20 mei 2016 in de Dostojewski-bibliotheek in Moskou.

Masterclass over scenarioschrijven voor studenten van de Moskouse Film School op 18 mei 2016.

Lezing over de vertaling van klanknabootsingen op een Pools-Russische literaire conferentie op 25 en 26 februari 2016 in Moskou.

2015-2017

Dramaturg en schrijver (3 afleveringen) van Der Krieg und Ich, een achtdelig docudrama voor de jeugd over de Tweede Wereldoorlog door Looks Film & TV (Berlijn/Leipzig) voor SWR en BBC/MG Alba.

2015-2016

Formatontwikkelaar en storyliner (in het Russisch) van De Bezetenen (Oderzjimye), een 24-delige dramaserie van AVK Productie in Moskou.

Schrijver & regisseur (in het Duits) van Generation of Change (deel II), een documentaire van 90 minuten over de voormalige Sovjetstaten door Looks Film & TV (Berlijn/Leipzig) voor MDR en ARTE Duitsland & Frankrijk.

2015

Scenarioschrijver (in het Duits) van Vater, Mutter, Hitler, een film van 90 minuten over de invloed van Adolf Hitler op de Duitse samen­leving door ECO Media TV-Productie (Hamburg) voor NDR en SWR (ARD).

Lezing over de vertaling van toneelteksten op een Conferentie over Russische literatuur op 19 en 20 februari 2015 in Moskou.

2014

Scenarioschrijver en regisseur van het 12-delige interactieve drama Kick Ass door Ranj Serious Games (Rotterdam).

Scenarioschrijver (zes scripts) voor De Hembrug, een ten­toon­stel­ling over de Artillerie Inrichtingen op het Hembrug­terrein in Zaandam voor de HollandRoute.

Lezing over het rollenspel tijdens interviews op het Grote Interview Gala op 16 april 2014 in de Stadsschouwburg van Amsterdam.

Lezing over de dramaturgie van docudrama op het Saksisch-Beierse Mediacongres op 14 november 2014 in het Duitse Mittweida.

Analyse & presentatie op 16 juni 2014 in Maartensdijk voor de Haagse redactie van het NOS Radio 1 Journaal.

2013-2015

Scenarioschrijver (in het Duits) en regisseur van Mielke, Meester van de angst, een film van 90 minuten over Erich Mielke, leider van de Stasi, in samenwerking met Jens Becker door Looks Film & TV (Berlijn/Leipzig) voor ARTE Duitsland & Frankrijk en MDR.

2013-2014

Synopses & scripts (alle 4 missies) van Kleine stappen in een grote oorlog, een interactieve webcomic voor kinderen over de Eerste Wereldoorlog door Submarine voor de NTR.

2013

Samensteller van Joodse dagboekteksten, voorgelezen tijdens de wereldpremière van het Requiem voor Auschwitz van componist Roger ‘Moreno’ Rathgeb in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Six Days of Practice, een zesdaagse Story Editing Work­shop voor film- en televisieprofessionals onder leiding van Franz Rodenkirchen in het Binger Filmlab, Amsterdam.

2012-2013

Scenarioschrijver (alle 8 afleveringen) van Kleine Handen in een grote oorlog, een docudrama voor de jeugd over de Eerste Wereld­oorlog door NTR en Looks Film & TV (Berlijn/Leipzig) voor ARTE Duitsland & Frankrijk, SRF, S4C, UR, BBC/MG Alba e.a.

Script doctor & treatments van 14 Tagebücher des Ersten Weltkriegs, een achtdelig docudrama over de Eerste wereldoorlog door Looks Film & TV (Berlijn/Leipzig) voor ARTE Duitsland & Frankrijk, SWR, NDR, WDR, ORF, NTR & BBC.

2012

Analyse & presentatie en masterclass over storytelling voor de redactie van het NOS Achtuurjournaal op 9 oktober 2012 in Hilversum.

Analyse & presentatie over de dramaturgie van een aflevering voor de redactie van Andere Tijden op 12 april 2012 in Hilversum.

Analyse & presentatie voor de medewerkers van het radioprogramma Met het oog op morgen op 7 november en 14 december 2012 in Den Haag en Hilversum.

Intensieve zomercursus Duits op niveau C1/C2 aan het Goethe Institut in Amsterdam.

2010-2011

Scriptadvies & redacteur voiceovers van de documentaireserie De Slavernij voor de NTR (NPS).

Scenarioschrijver (6 afleveringen) van De Slavernij Junior, een zesdelig docudrama voor de jeugd door de NTR (NPS).

Concept & treatments voor de webgame Lekker goedkoop. Realisatie door IJsfontein Interactive Media in samenwerking met de NTR (NPS).

Dramaturg voor RTL 4.

Formatontwikkelaar en scenarioschrijver (4 afleveringen) van Moordvrouw, een politieserie door Endemol Nederland voor RTL 4.

2010

Scriptadvies van de documentaireserie Verleden van Utrecht voor RTV Utrecht.

Scenarioschrijver van de korte film Reconstructie voor het Amsterdam 48 Hour Film Project.

Lezing over personageconstellaties op de Eerste Brik-lezingen, een internationale wetenschappelijke conferentie van 10 t/m 12 februari 2010 in Moskou.

2009-2010

Idee, formatontwikkeling en verhaallijnen voor 13 in de Oorlog, een webgame door IJsfontein Inter­active Media en NTR (NPS). Genomineerd voor een Beeld en Geluid Award 2010 Multi­media, Prix Jeunesse 2010 Inter­activi­teits­prijs, Spin Award enzovoort.

2009

Vertaler (Engels-Nederlands) van het toneelstuk De spooktrein (Arnold Ridley) voor Het Thrillertheater.

Scenarioschrijver (3 afleveringen) van het vierde seizoen van Flikken Maastricht, een politieserie door Eyeworks Film & TV Drama voor de TROS.

2008-2009

Scenarioschrijver (alle 13 afleveringen) van de jeugdserie 13 in de oorlog voor de NPS. Onder meer bekroond met een Beeld & Geluid Award 2010 en genomineerd voor een Inter­national Emmy 2010, Prix Jeunesse International 2010 en Japan Prize 2010.

Scenarioschrijver (meerdere sketches) voor Het Klokhuis, een educatief jeugdprogramma door de NPS.

2007-2008

Scenarioschrijver van de korte film Salto Mortale door Eyeworks Film & TV. Geselecteerd voor Kort! 2008 (NPS & Filmfonds).

2007

Scenarioschrijver van de bedrijfsfilm Keep them Rolling door productiehuis Stetz in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen.

Scenarioschrijver (13 afleveringen) van Sportlets, een kindertelevisieserie door productiebedrijf Wit Media BV in opdracht van Nickelodeon. Genomineerd voor de MIPJunior Licensing Challenge 2007.

Storylines & treatments (10 afleveringen) en scenario­schrijver (1 aflevering) van het derde seizoen van Spoorloos Verdwenen, Holland Harbour Productions BV voor de AVRO.

2005-2006

Creative producer (13 afleveringen) van het zesde seizoen van Rozengeur & Wodka Lime, een light dramaserie door Endemol Neder­land voor Talpa TV. Genomineerd voor De Hoofdprijs 2006 (BNN).

2005

Scenarioschrijver (2 afleveringen) van de televisieserie Dankert & Dankert door Steven de Jong Producties voor Omrop Fryslân.

Showrunner Comedy Program van de MediaXchange in Los Angeles, VS.

Scenarioschrijver (pilotaflevering) van Moeders & Dochters door Networks Unlimited BV in opdracht van de KRO.

Vertaler (Engels-Nederlands) van Op de drempel, een vertaling van het toneelstuk Underneath The Lintel (Glen Berger) voor een solovoorstelling van acteur Joost Prinsen door Lex Passchier Producties.

2004-2005

Script supervisor (13 afleveringen) van het vijfde seizoen van Rozengeur & Wodka Lime door Endemol Neder­land voor RTL 4. Genomineerd voor De Hoofdprijs 2005 (BNN).

2003

Formatontwikkelaar van Het glazen huis, een weekend­serie door Endemol voor de AVRO, TROS en BNN.

Regie-assistent (van regisseur Michael Beauchamp) voor de opera Hunyadi László (Ferenc Erkel) door de Dorset Opera Company, Sherborne, Engeland.

Eencamera-regie Drama aan de Media Academie in Hilversum. Opleiding tot drama-regisseur film en televisie.

Hoofdschrijver (alle 13 treatments en 2 dialoogscripts) en eindredacteur van het vierde seizoen van Rozengeur & Wodka Lime, Endemol Neder­land voor RTL 4. Genomineerd voor het Gouden Beeld 2004 en De Hoofdprijs 2005 (BNN)

2002

Hoofdschijver (5 afleveringen) en Eindredacteur (8 afleveringen) van het derde seizoen van Rozengeur & Wodka Lime door Endemol Neder­land voor RTL 4.

Formatontwikkelaar & scenarioschrijver (4 afleveringen) van Trauma 24/7, een ziekenhuisserie door Endemol Neder­land voor NET 5.

Interne cursus dramaregie bij Endemol Nederland in Aalsmeer onder leiding van docent Joop Brussee.

2001

Privé-instructie AVID-montage bij Open Studio Videocentrum in Amsterdam door docent Dick van der Voort.

Eindredacteur (13 afleveringen) van het eerste seizoen van Rozengeur & Wodka Lime door Endemol Neder­land voor RTL 4.

Eindredacteur (9 afleveringen) en scenarioschrijver (2 afleveringen) van het tweede seizoen van Rozengeur & Wodka Lime, Endemol Neder­land voor RTL 4.

Formatontwikkelaar van Zeekant, een dramaserie door Ink Inc. voor BNN en KRO.

2000

Regie-assistent (van regisseur Michael Beauchamp) voor de opera Salvator Rosa (Carlos Gomes) door de Dorset Opera Company, Sherborne, Engeland.

Eindredacteur (13 afleveringen) en regie-assistent (2 afleveringen) van regisseur Steven de Jong in het derde seizoen van Westenwind door Endemol Neder­land voor RTL 4.

Eindredacteur (13 afleveringen) van het vierde seizoen van Westenwind, Endemol Neder­land voor RTL 4.

Scenarioschrijver (6 afleveringen) van het vijfde, zesde en zevende seizoen van Westenwind, Endemol Neder­land voor RTL 4.

1999-2000

Regisseur van de toneelvoorstelling Constance (naar The Constant Wife van Somerset Maugham), Jacob van Lennep, Breda.

1999

Assistent-opnameleider (regisseur Ruud Schuurman) voor Crisis­management voor het opleidingsinstituut DJI (Ministerie van Justitie).

Script Editor (26 afleveringen) van het eerste seizoen van Westenwind door Joop van den Ende Produkties voor RTL 4. Genomineerd voor een Gouden TeleVizierring 1999 (AVRO).

Eindredacteur (26 afleveringen) van het tweede seizoen van Westenwind door Joop van den Ende Produkties voor RTL 4. Bekroond met de Gouden TeleVizierring 2000 (AVRO).

1998

Assistent-opnameleider (regisseur Ruud Schuurman) voor Integriteit voor het opleidingsinstituut DJI (Ministerie van Justitie).

Assistent-opnameleider (regisseur Ruud Schuurman) voor Straf­rapportage voor het opleidingsinstituut DJI (Ministerie van Justitie).

Stagiair bij The Rake’s Progress (Igor Stravinskij, regie Peter Sellars), De Nederlandse Opera, Amsterdam.

Regie-assistent (van regisseur Michael Beauchamp) voor de opera Aïda (Giuseppe Verdi) door de Dorset Opera Company, Sherborne, Engeland.

Regie-assistent (van regisseur Hans Croiset) voor de toneelvoorstelling Leeuwendalers (Joost van den Vondel) door Het toneel speelt, Amsterdam.

Vertaler (Russisch-Engels) van het toneelstuk Marya (Isaak Babel) en Regisseur van de toneelvoorstelling Marya in het King’s Head Theatre, Londen, Engeland.

1997-1998

Producent van het Festival van Russische Klassiekers in het King’s Head Theatre, Londen, Engeland.

1997

Regie-stagiair (regisseuse Jude Kelly) bij de operaproductie The Elixir of Love (Gaetano Donizetti) door het English National Opera, Londen, Engeland.

Regisseur van de toneelvoorstelling Lange dagreis in de nacht (Eugene O’Neill) in het Russische Dramatheater van Jakoetsk, Republiek Sacha.

1996

Figurant (badkuip-paukenist) in een reclamespot voor de Gamma.

Regisseur van de toneelvoorstelling Salomé (Oscar Wilde) in het Dramatheater Noginsk, provincie Moskou, Rusland.

Regie-stagiair (van regisseur Sergej Zjenovatsj) bij de toneelproductie van De schaamteloze vrouw (Besstyzhaja) naar De Idioot (Fëdor Dostoevskij) in het Moskouse theater Na Maloj Bronnoj, Rusland.

1994

Figurant in de nooit uitgebrachte speelfilm Primetime door regisseur Bob Rooyens en producent René Solleveld.

Docent bij een seminar over theatertheorie & tekstanalyse aan de Moskouse humanitaire Universiteit in Rusland.

1992-1997

Regie- en acteeropleiding op de School voor dramatische kunst in Moskou, Rusland. Met als docenten Vasilij Skorik en Anatolij Vasiljev.

1992

Gastacteur (in het Russisch) als Ljosja in Een Russische romance, een meerdelige dramaserie geregisseerd door Vladimir Makedonskij voor Ostankina in Moskou, Rusland.

1991-1995

Vijf jaar Privéles Russisch van professor Georgij Veksjin en Olga Ochlopkova aan de Russisch-Amerikaanse Universiteit, Moskou, Rusland.

1991-1992

Regie- en acteeropleiding aan de regiefaculteit van de Russische Universiteit voor Theaterkunst (GITIS) in Moskou, Rusland. Met onder andere Stanislavskij-techniek en Biomechanica van Mejerchold door de docenten Boris Golubovskij, Gennadij Bogdanov en vele anderen.

1989-1990

Eenjarige Acteeropleiding bij De Trap in Amsterdam. Met onder andere Amerikaanse Method-acting en Alexander-techniek door de docenten Cliff Sutton, Mara Otten en Joop Brussee.

1988-1989

Eenjarige theaterregie-stage aan de Hogere staats­theater­school Ludwig Solski in Krakau, Polen.

Poolse filologie op de Jagiellonische universiteit (Uniwersytet Jagielloński) in Krakau, Polen als uitwisseling in het kader van het Erasmusprogramma.

Intensieve opleiding Poolse taal in het Instytut Badań Polonij­nich in Krakau, Polen.

Studie in het Cricoteca 2-theater van Tadeusz Kantor, Krakau, Polen.

1985-1991

Studierichting Slavistiek-Ruslandkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden aangevuld met theater- en filmcolleges over Drama van de 20-e eeuw, Duits modern theater. Scriptie over de economische en juridische organisatie van het sovjettheater.

1985-1988

Privé-acteerlessen in Studio van Erkel in Amsterdam door docent Hein van Erkel.

1985-1987

Acteur in enkele voorstellingen van het amateur­toneel­gezel­schap Imperium in Leiden.

1985-1986

Privé-acteerlessen bij Arda Brokmann in Delft.

1982-1984

Acteur & schrijver van de jeugdtheatervoorstelling Kom maar op! Openluchttheater Oosterhout (Noord-Brabant).

1979-1985

Sint-Oelbert Gymnasium in Oosterhout (Noord-Brabant) met Grieks, Frans, Duits, Engels, Nederlands, wiskunde, scheikunde en natuurkunde in het vakkenpakket.

© Maarten van der Duin | wildwords, 2011-2019