13 in de oorlog | Aflevering 2


2010

Deze tweede aflevering begint na de Nederlandse nederlaag in mei 1940, toen de Oostenrijker Arthur Seyss Inquart door Adolf Hitler naar voren werd geschoven als nieuwe leider van Nederland. In het begin merkt de gewone bevolking maar weinig van de bezetting. Ja, de schaarste neemt toe en steeds meer producten komen op de bon. En iedereen moet zijn huis nauwgezet verduisteren vanwege de Engelse bommenwerpers. Maar verder zijn de Duitse soldaten best aardig en lijkt de oorlog heel ver weg. Zo ook voor Hans (12 jaar, Amsterdam), die onbezwaard Duitse woordjes leert voor een proefwerk. Tot groot ongenoegen van zijn vader, die de Duitsers maar niet kan vergeven dat ze Rotterdam hebben gebombardeerd en het koningshuis verjaagd. Uitgerekend dit gezin wordt opgezadeld met de jonge soldaat Werner die in hun huis wordt ingekwartierd.


Hij komt hier geloof ik wonen
Aflevering 2 Video


Videofragment uit aflevering 2 van 13 in de oorlog. Uitgerekend bij de chauvinistische Gerard die geen woord Duits spreekt, wordt een Duitse soldaat ingekwartierd.

Komt dat allemaal van die mof?!
Scene 24


Tekstfragment uit aflevering 2 scene 24 van 13 in de oorlog. Door de oorlog worden producten steeds schaarser in Nederland, maar thuis treft Gerard de Vries tot zijn verrassing een feestmaaltijd aan. Als hij hoort aan wie hij dat heeft te danken, krijgt hij geen hap meer door zijn keel.

Details

Scenario

Maarten van der Duin

Regie

Hein Hoffmann
Vincent Schuurman

Presentatie

Lisa Wade

Cast

Twan Snuverink
Gonny Gaakeer
Reinout Bussemaker
Joost Bolt

Eindredactie

Loes Wormmeester

Omroep

NPS

Periode

2010

Lengte

24:00

Agenda

10 februari 2013 | 18:20

Nederland 3 (NTR)

6 maart 2011

Nederland 3 (NTR)

4 mei 2010

Familie 24

1 november 2009

Nederland 3 (NTR)

Download

© Maarten van der Duin | wildwords, 2011-2022