Wegwezen! We zijn verraden!
13 in de oorlog | Aflevering 5


2010

Deze vijfde aflevering begint met de Duitse censuur die in de loop van de bezetting steeds strenger wordt. Boeken van Joodse of communistische schrijvers worden verboden. Er mag niet meer naar Engelstalige jazz worden geluisterd. En kranten mogen niets melden over de jodenvervolging of het koningshuis, anders worden ze opgeheven. Veel Nederlanders laten heel subtiel merken dat ze het niet met de Duitse bezetter eens zijn: kwartjes met de beeltenis van koningin Wilhelmina worden als speldje gedragen; op muren wordt stiekem de V van Victorie geschilderd en onbekenden groeten elkaar met OZO, Oranje Zal Overwinnen! Maar Els (15 jaar, Haarlem) gaat een stap verder. Als koerierster is zij een belangrijke schakel voor de ondergrondse pers, die de censuur omzeilt en iedereen op de hoogte houdt van het verboden nieuws.


Hier brachten vele landgenoten het offer van hun leven
Scene 42-44


Tekstfragment uit aflevering 5 scene 42 tot en met 44 van 13 in de oorlog. Nadat opa Mulder is opgepakt, weigert hij de naam van de koerier te noemen die verzetskrantjes bij hem heeft achtergelaten - omdat het zijn kleindochter is. Daarom krijgt hij de doodstraf.

De moffen, da’s een Herrenvolk. Echte heren.
Video


Videofragment uit aflevering 5 van 13 in de oorlog. De 15-jarige Els werkt als koerierster voor het verzet en komt de notities van Albert ophalen, die in het geheim naar Radio Oranje luistert en de uitzendingen overschrijft.

Details

Scenario

Maarten van der Duin

Regie

Hein Hoffmann
Vincent Schuurman

Presentatie

Lisa Wade

Cast

Sigrid ten Napel
Geert Lageveen
Derk Stenvers
Hajo Bruins
Gaston van Erven
Klemens Patijn

Eindredactie

Loes Wormmeester

Omroep

NPS

Periode

2010

Lengte

24:00

Agenda

3 maart 2013 | 18:15

Nederland 3 (NTR)

27 maart 2011

Nederland 3 (NTR)

22 november 2009

Nederland 3 (NTR)

Download

© Maarten van der Duin | wildwords, 2011-2022