13 in de oorlog | Aflevering 7


2010

Deze zevende aflevering beschrijft het Nederlandse verzet dat van onschuldige protesten en illegale krantjes tijdens de bezetting uitgroeit tot een massale organisatie die honderd­duizenden onderduikers weet te voeden en zelfs niet terugdeinst voor geweld. Begin 1943 zijn de Duitse troepen op alle fronten aan de verliezende hand. Om de oorlog te kunnen volhouden heeft Duitsland dringend arbeiders nodig voor hun oorlogsindustrie en die willen ze halen uit de bezette gebieden, zoals Nederland. Het merendeel van de Nederlandse mannen voelt daar weinig voor en zo’n 250.000 van hen duikt onder. Al die onderduikers moeten wel eten en drinken, maar dat is allemaal op de bon. Dus worden op grote schaal officiële documenten nagemaakt: persoonsbewijzen, bonkaarten, vergunningen. Els (16 jaar, Haarlem) pakt het anders aan: zij berooft een distributie­kantoor om aan echte voedselbonnen te komen.


Uhh sorry, gaan jullie ons nog vastbinden of neerslaan?
Video


Videofragment uit aflevering 7 van 13 in de oorlog. Tijdens de overval op een distributie kantoor worden de verzetsmensen heimelijk geholpen door de medewerkers.

Schiet dan! Schiet!
Aflevering 7 Video


Videofragment uit aflevering 7 van 13 in de oorlog. Els assisteert een verzetsman bij de liquidatie van een Nederlandse verrader, maar dat loopt helemaal uit de hand.

Jullie kunnen geen kant meer op!
Scene 29-34


Tekstfragment uit aflevering 7 scene 29 tot en met 34 van 13 in de oorlog. In een mengeling van archiefbeelden, drama-scènes en presentatie op locatie wordt een dropping in de Tweede Wereldoorlog getoond. Els moet op de uitkijk staan, terwijl andere verzetsstrijders de gedropte wapencontainers verzamelen.

Details

Scenario

Maarten van der Duin

Regie

Hein Hoffmann
Vincent Schuurman

Presentatie

Lisa Wade

Cast

Sigrid ten Napel
Hajo Bruins
Mads Wittermans
Ayal Oost
Thomas Deelen
Herman de Jongh
Geert Lageveen
Roel Goudsmit

Eindredactie

Loes Wormmeester

Omroep

NPS

Periode

2010

Lengte

24:00

Agenda

17 maart 2013 | 18:20

Nederland 3 (NTR)

10 april 2011

Nederland 3 (NTR)

6 december 2009

Nederland 3 (NTR)

Download

© Maarten van der Duin | wildwords, 2011-2022