13 in de oorlog | Aflevering 9


2010

In deze negende aflevering worden Duitse troepen in Rusland en Noord-Afrika steeds verder terug­gedreven. Maar het is nog een lange weg naar West-Europa en daarom hopen velen op een landing vanuit Engeland in Bretagne of Calais of misschien zelfs Hoek van Holland. Om zo’n invasie tegen te houden, laat Hitler langs de gehele Atlantische en Noord­zeekust tien­duizend bunkers bouwen met kanonnen en miljoenen mijnen. De Atlantik­wall. Die wordt door duizenden Amerikaanse, Engelse en Canadese soldaten bestormd op 6 juni 1944. En met succes! Als zij de Duitse verdedigings­linie hebben doorbroken, kan de bevrijding van Europa beginnen. Samen met zijn opa markeert Joost (10 jaar, Arnhem) de geallieerde vorderingen met gekleurde punaises op een grote wandkaart. Met een gewaagd plan willen de geallieerden de bruggen over de grote rivieren Maas, Waal en Rijn veroveren: dat wordt de slag om Arnhem.


Ach, jongen, let maar niet op mij.
Video


Videofragment uit aflevering 9 van 13 in de oorlog. Joost en zijn opa zijn door het dolle als tijdens operatie Market Garden duizenden parachutisten rond hun boerderij landen.

Het is begonnen... de invasie!
Scene 9


Tekstfragment uit aflevering 9 scene 9 van 13 in de oorlog. Dolenthousiast komt Joost zijn oma vertellen dat de geallieerden in Normandië zijn geland. Maar de invasie is nou al zo vaak vergeefs aangekondigd, dat zij hem niet gelooft.

Details

Scenario

Maarten van der Duin

Regie

Hein Hoffmann
Vincent Schuurman

Presentatie

Lisa Wade

Cast

Tijl Bolhuis
Joop Wittermans
Rick Nicolet
William Sutton
Helge Slikker
Aram van de Rest

Eindredactie

Loes Wormmeester

Omroep

NPS

Periode

2010

Lengte

24:00

Agenda

31 maart 2013 | 18:20

Nederland 3 (NTR)

24 april 2011

Nederland 3 (NTR)

18 mei 2010

Familie 24

20 december 2009

Nederland 3 (NTR)

Download

© Maarten van der Duin | wildwords, 2011-2021