Het Klokhuis


2008-2009

Het Klokhuis is een educatief programma van de NTR voor kinderen van 9 tot 15 jaar over de meest uiteenlopende onderwerpen. De informatieve gedeelten worden afgewisseld met luchtige sketches en "kantoor­scènes" waarin hetzelfde thema vanuit een andere, meestal komische invalshoek wordt belicht.

Ik merk dat u stress slecht hanteert...
De hond de baas


Volledige tekst van de niet geproduceerde scène De hond de baas voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Dierenopvang. Een klant komt naar het asiel om een hond te kiezen, maar wordt gedwongen om eerst zelf een parcours af te leggen.

M'n andere koeien kunnen best gemeen zijn, hoor.
Boer zoekt buffel


Volledige tekst van de niet geproduceerde scene Boer zoekt buffel voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Buffelmozzarella. De aanschaf van een waterbuffel veroorzaakt de nodige relatie problemen tussen een boerenechtpaar.

Wat kan er nou foutgaan?!
Hoogvliegers


Volledige tekst van de scene Hoogvliegers voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Delfly. Met zelfgebouwde vleugels zal een testvlieger een rondje boven de stad gaan vliegen... als hij zijn hoogtevrees tenminste kan overwinnen.

Mijn excuses! Het is zijn eerste dag.
Kat in de koffer


Volledige tekst van de scene Kat in de koffer voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Dierenopvang. Een smokkelaar gaat wel heel ver om een exotische kat langs de douane te krijgen.

Putjesscheppen is best een boeiend vak.
Grondwerk


Volledige tekst van de sketch Grondwerk voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Tenten. Een werkschuwe jongeman maakt kennis met de fascinerende wereld van het putjesscheppen.

Volgens mij is het een amateur
Heterdaad


Volledige tekst van een niet geproduceerde sketch Heterdaad voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Stadsverlichting. Een inbraak verloopt niet helemaal zoals de inbreker zich had voorgenomen.

Ik ben uw persoonlijke paal.
Dwaallicht


Volledige tekst van de sketch Dwaallicht voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Stadsverlichting. In het kader van de bezuingingen is de stadsverlichting vervangen door een meer dynamisch en milieu-vriendelijk alternatief.

U heeft geluk, meneer, de kok heeft er zin in vandaag.
Vier sterren


Volledige tekst van de niet geproduceerde sketch Vier sterren voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Pindakaas. Wanneer een klant pindakaas bestelt, doet de ober van een duur restaurant alles om die niet te hoeven brengen.

Twintig euro voor dat ei!
Peanuts


Volledige tekst van de sketch Peanuts voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Pindakaas. In deze tijd van crisis proberen vader en moeder hun gezin op economische wijze te runnen, maar dat heeft onverwachte consequenties.

Mij blijft ook niets bespaard.
Het experiment


Tekstfragment van scene 1 van Magazine 24 Het experiment van Het Klokhuis. Het redactiehoofd van Het Klokhuis raakt gefascineerd door een experimentele biomotor en haalt daarvoor de hele planning overhoop.

Overleeft hij dit of niet?
Hard Hoofd


Volledige tekst van de scene Hard hoofd voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Fietscross. Een dokter heeft zo zijn eigen methode om een gecrashte fietscrosser uit zijn helm te bevrijden.

Wat een bofkont ben ik toch.
Puur natuur


Volledige tekst van de sketch Puur natuur voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Lijm. Als een jongeman te werk wordt gesteld bij de plantsoendienst gaat er een wereld voor hem open.

Het moet niet gekker worden, zeg.
Een gouden vondst


Volledige tekst van de sketch Een gouden vondst voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Metaaldetector. Een schatgraver waant zich rijk als hij een grote schat vindt, maar dan verschijnt de onwaarschijnlijke eigenaar.

Maak open die pan!
Kookgek


Volledige tekst van een niet geproduceerde sketch Kookgek voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Nanotechnologie en gekko's. Niet alleen de wetenschap heeft belangstelling voor getrainde hagedissen.

Een beetje professionele inbreker bungelt toch niet meer aan een touwtje?
Geveltoerist


Volledige tekst van de sketch Geveltoerist voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Nanotechnologie en gekko's. De poten van gekko's blijven tegen ramen plakken en dat trekt de aandacht van een specifieke beroepsgroep.

Uhm… uw lontje brandt nog.
Super Simon


Volledige tekst van de scene Super Simon voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Gyrocopter. De weergaloze Super Simon wil een nieuw wereld record vestigen, maar dat blijkt nog best lastig.

Dat is diefstal! En ik ben geen dief!
Edelfruit


Volledige tekst van de sketch Edelfruit voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Zaadveredeling. Zonder het zelf te weten, heeft een groentenman goud in handen.

Ja-ja-ja, jongens, we zijn goed bezig!
De metamorfose


Tekstfragment van scene 2 van Magazine 27 De metamorfose van Het Klokhuis. Wanneer Leonoor en Timo een kast opzij hebben geschoven om de muur erachter schoon te schrobben, ziet Ben kans om het hele kantoor opnieuw in te richten.

Hiervoor kom ik dat hele pokkeneind uit amsterdam?!
Ladies' Night


Volledige tekst van de sketch Ladies' night voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Koeienhotel. Het gastoptreden van een artiest begint moeizaam, als hij voor het eerst zijn publiek ontmoet.

U zult versteld staan!
Droomhuis


Volledige tekst van de scene Droomhuis voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Bouwrijp. Een echtpaar krijgt de sleutel van hun nieuwgebouwde huis en wat onverwachte gebruiksaanwijzingen.

Hi-hi, gekkie, wat doe je nou allemaal?
Gedeeld Geluk


Volledige tekst van de scene Gedeeld geluk voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Isolatie. Bastiaan wil de hand vragen van Angelique, maar alleen onder vier ogen, anders durft hij niet.

Ha-ha-ha, wat kan er nou verkeerd gaan?
Waterlanders


Volledige tekst van de sketch Waterlanders voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Maasvlakte. Een nieuw stuk Nederland wordt aangelegd door zand van de zeebodem op te zuigen... en niet alleen maar zand.

Ik ben bang dat onze wegen hier scheiden
Nachtvliegen


Volledige tekst van de sketch Blindvliegers voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Nachtvliegen. De opleiding van de piloten van een verkeersvliegtuig laat nogal te wensen over.

Je bent een schande voor het hele korps
Man & Paard


Volledige tekst van de niet geproduceerde sketch Man & Paard voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Politiepaard. Nu dieren ook rechten hebben, kost het de bereden politie heel wat moeite om de moraal hoog te houden.

Geen ruitje mag er sneuvelen in de stad
Ravage


Volledige tekst van de sketch Ravage voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Politiepaard. Een brigadier komt aan de burgemeester zijn plannen presenteren om het supportersgeweld rond een voetbalwedstrijd in te dammen.

Ik heb genoten!
Stroomstoot


Volledige tekst van de niet geproduceerde sketch Stroomtstoot voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Stroomspoel. Voorafgaande aan de executie neemt een bewaker afscheid van zijn gevangene.

Ik zie het al. Meneer is een romanticus!
Voordeurbel


Volledige tekst van de sketch Voordeurbel voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Stroomspoel.

Ze huppelt als een jong hondje achter me aan.
Torero


Volledige tekst van de scene Torero voor een aflevering van Het klokhuis met als thema: Buffelmozzarella. Tot groot onbegrip van directeur en publiek krijgt een stierenvechter medelijden met zijn tegenstander.

© Maarten van der Duin | wildwords, 2011-2021